Blomkålssoppa med kräftstjärtar

En blomkålssoppa med kräftstjärtar, citronpickad blomkål, ärter och brysselkål. Uppskattad soppa av barnen!

Ingredienser

4 portioner

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vatten
  • 1 citron
  • 1 tsk socker
  • 100 g kräftstjärtar
  • 1 dl frysta ärtor
  • 1 handfull brysselkål
  • salt och peppar
  • eventuell  1-2 tsk maizena för redning
  • grönsaksbuljong efter smak, 1-2 tsk

Gör så här

  1. Skölj blomkålshuvudet och skär bort de gröna bladen.
  2. Skär av ca 1 dl små och fina buketter.
  3. Pressa citronen och låt saften koka upp kort tillsammans med blomkålsbuketterna.
  4. Låt svalna. Smält smöret i en gryta.
  5. Skär resten av  blomkålen i grova bitar och bryn i smöret en kort stund.
  6. Tillsätt vatten och mjölk, täck med lock och låt blomkålen kokas riktigt mör i ca 15 min.
  7. Plocka bladen från brysselkålen.
  8. Mixa soppan slät.
  9. Tillsätt peppar och ev. lite socker.
  10. Blanchera ärtor och brysselkålsblad.
  11. Lägg upp kräftstjärtar, picklad blomkål, brysselkålsblad eller hela/halva brysselkål och ärtor i djupa tallrikar.
  12. Slö över den varma soppan vid bordet.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar