En blomkålssoppa med kräftstjärtar, citronpickad blomkål, ärter och brysselkål. Uppskattad soppa av barnen!
Ingredienser
4 portioner
- 1 blomkålshuvud
- 2 msk smör
- 2 dl mjölk
- 4 dl vatten
- 1 citron
- 1 tsk socker
- 100 g kräftstjärtar
- 1 dl frysta ärtor
- 1 handfull brysselkål
- salt och peppar
- eventuell 1-2 tsk maizena för redning
- grönsaksbuljong efter smak, 1-2 tsk
Gör så här
- Skölj blomkålshuvudet och skär bort de gröna bladen.
- Skär av ca 1 dl små och fina buketter.
- Pressa citronen och låt saften koka upp kort tillsammans med blomkålsbuketterna.
- Låt svalna. Smält smöret i en gryta.
- Skär resten av blomkålen i grova bitar och bryn i smöret en kort stund.
- Tillsätt vatten och mjölk, täck med lock och låt blomkålen kokas riktigt mör i ca 15 min.
- Plocka bladen från brysselkålen.
- Mixa soppan slät.
- Tillsätt peppar och ev. lite socker.
- Blanchera ärtor och brysselkålsblad.
- Lägg upp kräftstjärtar, picklad blomkål, brysselkålsblad eller hela/halva brysselkål och ärtor i djupa tallrikar.
- Slö över den varma soppan vid bordet.