Äppelkaka med valnötter

En läcker äpplekaka som utstrålar en perfekt balans av traditionell smak och modern finess. Med en rik och smörig fyllning av valnötter och kex, samt en mjuk och fluffig botten, kommer denna kaka garanterat att imponera på dina gäster.

Ingredienser

För äppelfyllningen:

  • 7 st stora äpplen
  • 80 g finmalda kex Plazma
  • 80g finmalda valnötter
  • 100 gr smör
  • 1 1/2 dl varm mjölk
  • 1 dl strösocker ( för att lägga i botten av formen)

För kakbotten:

  • 5 ägg
  • 7 msk strösocker
  • 7 msk vetemjöl
  • 6 msk mjölk
  • 6 msk rapsolja
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Till dekoration:

  • 2 dl vispgrädde
  • Finmalda Plazma kex
  • Valnötter

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper i botten av en rundform ca 24-26 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Pensla sidorna med smör eller matolja.
  3. Fäst kanterna mot formen och pensla lite där pappret går omlott så att det sitter tight mot kanterna.
  4. Dela ett bakplåtspapper i tre eller fyra delar.
  5. Häll lite av strösockret i botten av formen.
  6. Skölj och skala äpplena och kärna ur med en äppelkärnare hål på cirka 2 cm diameter.
  7. Finmal valnötterna i en matberedare genom att köra i korta intervaller.
  8. Mal inte för mycket, då blir de oljiga.
  9. Finmal kex och blanda sedan med valnötter, tillsätt 1 1/2 dl varm mjölk.
  10. Fördela fyllningen och tryck ner den i mitten på äpplena.
  11. Lägg en bit smör på äpplena.
  12. Baka äpplena i nedre delen av ugnen i 25 minuter( 200 C).
  13. De ska bli lite mjuka och få färg.
  14. Vispa 5 äggvitor med 7 matskedar socker tills det blir hårt, tillsätt 5 äggulor, en efter en, blanda på lägre hastighet.
  15. Blanda försiktig i olja, mjölk, bakpulver och vaniljsocker.
  16. På slutet blanda 7 matskedar mjöl för hand.
  17. Häll över de bakade äpplena.
  18. Grädda i nedre delen av ugnen i 180 grader 25-30 minuter.
  19. Kontrollera med provsticka att kakan är färdig.
  20. Låt svalna och kör en plast kniv runt kanterna.
  21. Sätt en större platta ovanpå och vält över kakan så att frukten är på toppen.
  22. Låt den svalna och täck med vispad grädde till servering.

Denna underbara äpplekaka kombinerar det bästa av både världar: knäckig fyllning och en mjuk botten. Servera den vid speciella tillfällen eller när du bara vill skämma bort dig själv och dina nära och kära med något extra gott. Med varje tugga kommer du att bli påmind om varför det klassiska alltid har en speciell plats i våra hjärtan.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.