Chokladtårta med banan och nutella

En väldigt god och uppskattad chokladtårta med banan och nutella.

Ingredienser

Botten:

  • 2 ägg
  • 3 msk socker
  • 3 msk vetemjöl
  • 1-2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver

Sockerlag:

  • 2,5 dl mjölk
  • 2 dl strösocker

Fyllning:

  • 3,75 dl mjölk
  • 2 påsar vaniljpudding (finns att köpa på Willys och Ica Maxi)
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl grädde
  • 1-2 banan
  • 1 1/2 dl nutella

Glasyr/ganache:

  • 100 g mörk choklad
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 12 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en springform cirka 18 cm (20 cm för tunnare botten) eller lägg bakplåtspapper runt formen och i botten.
  3. Vispa ägg och socker.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao.
  5. Sikta eller vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  6. Häll ner smeten i formen och grädda lågt i ugnen i cirka 10-15 minuter.
  7. Sockerlag: Blanda socker och mjölk och koka upp.
  8. Låt svalna tills botten är färdig.
  9. När botten är klar, låt den svalna några minuter och häll försiktigt över sockerlaget.
  10. Fyllning: Blanda vaniljpudding med liten del mjölk av de 3,75 dl.
  11. Resten av mjölken ska kokas upp, häll i puddingblandningen i den kokande mjölken.
  12. Rör om hela tiden.
  13. Låt puddingen svalna innan du blandar in vispad grädde.
  14. Skiva bananerna tunt, fördela över botten, bre över nutella som du har värmt lite i mikrovågsugnen.
  15. Häll över den färdig blandade fyllningen.
  16. Låt svalna i kylskåpet.
  17. Ganache: Hacka chokladen i bitar.
  18. Värm grädde i en kastrull eller i mikrovågsugn.
  19. Rör ner chokladen.
  20. Rör till sist i smöret.
  21. Dekorera tårtan med hackade nötter, banan, kolasås och lime.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.