Aubergine och bönköttbullar

Bönbullar eller bönköttbullar är ett bra vegetariskt alternativ till vanliga köttbullar. Jättegott!

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 800 gr aubergine skalad och delat i små bitar.
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 100 gr gul lök
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 410 gr stora vita bönor – Zeta
  • 1 tsk persilja
  • 2 dl ströbröd

Gör så här

  1. Skala och dela auberginerna i små bitar.
  2. Stek de på låg värme tills de blir gyllenbruna.
  3. Tillsätt vatten och låt de puttra på svag värme i ca 10 min.
  4. Låt de svalna.
  5. Stek gul lök och vitlök lätt.
  6. Mixa bönorna och häll de i en stor skål.
  7. Mixa auberginer och blanda de med bönorna och löken.
  8. Rör i ströbröd.
  9. Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina aubergine bönköttbullar.
  10. Stek några i taget i olivolja.
  11. Servera med valfritt tillbehör.
  12. Jag serverade med havreris, tomatsås och tzatziki och nybakat turkisk bröd.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.