Piroger med grönkål

Vegetariska piroger fyllda med grönkål, purjolök och feta ost. Jättegod kombination!

Ingredienser

Deg:

  • 200 g vetemjöl
  • 100g finmalt rågmjöl
  • 200 smör
  • 100 g keso
  • 3 msk kallt vatten
  • salt

Fyllning:

  • 10 st grönkålsblad
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 50 g purjolök (den gröna delen)
  • 100 g fetaost
  • peppar och salt

Ägg för pensling.

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa.
  2. Tillsätt vatten, keso och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Ställ degen i kylen i ca 1 timme.
  4. Förbered allt till fyllningen.
  5. Repa, tvätta grönkålen och hacka den.
  6. Hacka den gula löken och vitlöken fint.
  7. Stek grönsakerna i rapsolja i 10-15  minuter, tillsätt lite vatten om det behövs.
  8. Tillsätt sist smulad fetaost.
  9. Ta ut degen från kylen.
  10. Kavla ut degen, gärna mellan plastfolie, till ca 2 mm tjocklek.
  11. Ta ut runda ringar med en utstickare eller med ett glas.
  12. Fördela fyllning i en hög i mitten, och vik ihop till en pirog.
  13. Tryck ihop kanterna med en gaffel.
  14. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
  15. Pensla med uppvispat ägg.
  16. Grädda pirogerna mitt i ugnen på 200 C i ca 20 minuter.
  17. Servera med en god sallad.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.