Savoykåldolmar

Savoykålsdolmar med havreris. Supergoda vegetariska savoykåldolmar!

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 50 g spenat
  • 1 dl persilja
  • 2, 5 dl havreris
  • 1 dl tomat finkrossad
  • 1 dl valnötter
  • 2 klyftor vitlök
  • salt, paprikapulver, peppar, vegeta
  • 1 st savoykål
  • en konserv krossade tomater
  • persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 220C.

  1. Koka upp 2 liter vatten.
  2. Lossa försiktigt bladen från savoykålen och lägg de i det kokande vattnet.
  3. Resten av kålen kan hackas och kokas tillsammans med bladen eller var för sig.
  4. Koka i 2-3 min.
  5. Häll ut det kokande vattnet.
  6. Skölj kålen med kallt vatten.
  7. Låt kålen kallna lite.
  8. Koka havreris enligt förpackningen.
  9. Skala och finhacka lök och vitlök.
  10. Blanda löken, det kokta havreriset och kryddor.
  11. Ta fram en rund eller fyrkantig ugnsform.
  12. Pensla med olja.
  13. Lägg den hackade kålen i botten av formen.
  14. Lägg en eller två matskedar fyllning på varje blad och rulla ihop till kåldolmar.
  15. Lägg dolmar över den hackade kålen.
  16. Blanda krossade tomater med 1 dl vatten.
  17. Koka upp och häll över kåldolmarna.
  18. Gratinera i ugnen i ca 30 min.
  19. Lägg på folie de sista 10 min.
  20. Servera med nybakade frallor och en klick crème fraiche.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.